100-100-100, het project

100-100-100Vandaag is het zover. Ik doe mee aan het project 100-100-100 van ROVA, de afvalverwerker in mijn woonplaats.  100-100-100 staat voor 100 huishoudens, 100 dagen, 100% geen (rest)afval. De naam geeft precies weer wat de bedoeling is.

De deelnemers aan het project zijn verdeeld over 2 groepen: groep 1 wordt begeleid door experts. Al in oktober kregen zij voorlichting, werd hun afval geanalyseerd en ontvingen zij op basis daarvan persoonlijk advies. Groep 2 moet het zelf zien te rooien. Met elkaar, via een website. Ik zit in groep 2.

Ik hoop vooral te leren van het project. Over het algemeen beschouw ik mezelf als een milieubewust iemand. Ik gooi nooit zomaar iets weg, kook niet teveel zodat ik nauwelijks eten weggooi, koop best veel tweedehands en reis met fiets en openbaar vervoer als dat kan. Maar het kan vast beter.

Helemaal afvalvrij leven dat zal niet helemaal lukken vrees ik. Als appartementsbewoner heb ik geen groene container en er is geen inzamelpunt voor GFT. Daar blijf ik dus voorlopig wel mee zitten. ROVA heeft wel aangeboden om een groene container te plaatsen speciaal voor het project. Die moet dan wel op mijn balkon.

Ik heb erover nagedacht, maar ga dat niet doen. Ik zie het niet als een permanente oplossing. Uiteindelijk gaat het er volgens mij om dat we op een realistische manier met afval omgaan. In dit geval denk ik dat dat betekent dat er een algemene oplossing voor GFT voor appartementsbewoners komt en niet speciaal een oplossing voor mij.

Verder ben ik van plan gewoon boodschappen te blijven doen bij de supermarkt. Ik zie wel tips langskomen als winkeltjes waar je je koffie in je eigen blik kunt meenemen. Jammer genoeg is die koffie dan wel vele malen duurder dan de koffie bij de supermarkt. Ga ik niet doen.

Wat ik ook niet ga doen is stad en land aflopen om mijn afval ergens te slijten. Ik vind het prima om glaswerk en plastic mee te nemen naar de container achter de supermarkt en mijn batterijen in te leveren als ik nieuwe koop. En natuurlijk neem ik mijn eigen tas mee als ik inkopen doe. Maar heel veel gekker moet het niet worden.

Wel heb ik de afgelopen dagen soms andere keuzes gemaakt bij het boodschappen doen. Zo had ik voor oud en nieuw zoutjes gekocht die waren verpakt in plastic (recyclebaar) in plaats van in folie (restafval). Ik bleef toen het bezoek naar huis was nog wel zitten met:

  • kurk (van de champagnefles);
  • vetvrij papier (van de oliebollen), blijkt restafval;
  • en koffieresten (GFT, maar voor mij dus restafval).

Ben benieuwd. De eerste opdracht is om het aantal verpakkingen te tellen dat je per dag openmaakt. Het lijstje ligt op het aanrecht. Score tot nu toe is 2 verpakkingen, nieuw pak koffiefilters en een beker slagroom.

Verder heb ik de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal ontdekt. Superhandig, vooral omdat ik de hulp van de experts moet ontberen.

Ik heb er zin in. Wil je me volgen, abonneer je dan op mijn nieuwsbrief. Heb je tips? Graag!

Wordt vervolgd!

Het project in het nieuws:

NOS-journaal op 30 december (op 11.29 min.)

Ontvang maandelijks de nieuwste gedichten en korte verhalen

Wij doen niet aan spam! Lees meer over ons privacybeleid

Eén reactie op “100-100-100, het project

  1. Ik ben het met je eens dat je niet te gekke fratsen moet uithalen om je afval kwijt te raken.
    Dat zal de groep die jij in deze test representeert tenslotte ook niet doen.
    Maar een goed initiatief van ROVA, dat wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *