De menselijke maat, grote dingen kleiner maken

Deze foto maakte ik in november 2011 toen ik op weg was naar het station in mijn woonplaats Zwolle. Menselijke maat, grote dingen kleiner maken

Bij het maken van de foto gebeurde er iets raars. Ik zag een muur met graffiti. Maar wat het nou voorstelde, ik had geen idee. Pas toen ik mijn camera richtte op het geheel en de schildering in het klein zag, zag ik wat er stond: same.

Het deed me denken aan het spotje dat jaren geleden werd uitgezonden door Sire “De maatschappij, dat ben jij”.  Zodra je iets groots als de maatschappij terugbrengt tot iets kleiners, in dit geval jijzelf en je directe omgeving, dan heb je het weer in de hand. Dan snap je hoe het werkt, dan weet je wat je kunt doen.

Dat geldt ook op je werk. Als je het hebt over “de organisatie” kun je je soms aardig machteloos voelen. Maar als je de organisatie terugbrengt tot je eigen werk en de samenwerking met je collega’s, dan ligt het in je macht dingen te verbeteren.

En dan ontstaat er een inktvlek. Doe jij zaken anders, dan inspireer je anderen. En uiteindelijk verander je daarmee ook het grote geheel. Of het nu gaat om samen leven of samen werken, als je grote zaken terug brengt tot de menselijke maat, dan kun je er wat mee. Het leek mij een mooi idee om vandaag de dag mee te beginnen.

 

Ontvang maandelijks de nieuwste gedichten en korte verhalen

Wij doen niet aan spam! Lees meer over ons privacybeleid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *