Historie

Diezerstraat DalfsenGisteren maakte ik een prachtige wandeling in de buurt van Dalfsen. Dit straatnaambord viel me op. Dieze is namelijk de naam van de wijk waar ik woon. In Zwolle, vlakbij de binnenstad.

De wijk is vernoemd naar een vroegere stadspoort, de Diezerpoort. De poort is er niet meer, maar er is op de plaats waar de poort ooit was nu wel een winkelcentrum met dezelfde naam. De poort gaf toegang tot Dieze.

In de middeleeuwen was Dieze een zelfstandige marke. Daarna, in 1384 werd het een voorstad van Zwolle, Tegenwoordig is Dieze dus een wijk in Zwolle.

Diezerstraat ZwolleDoor de foto werd ik getriggerd naar de geschiedenis van “mijn” wijk te zoeken. Dieze was rond de 17e eeuw een belangrijke voorstad. Veel mensen kwamen hier de stad binnen om naar de markt te gaan. Dé winkelstraat in Zwolle heet nog altijd de Diezerstraat. De straat komt uit bij het winkelcentrum Diezerpoort en daarachter begint de wijk.

Diezerpoort ZwolleIk wist natuurlijk wel dat Dieze al oud was en dat het vroeger wel iets voorstelde. Maar dat er 13 km van Zwolle al een Diezerstraat was waarover mensen eeuwen geleden via Dieze naar de markt in Zwolle trokken, dat wist ik niet.

En zo krijg je dan op een zonnige zondagmiddag zomaar ineens een inkijkje in de historie van de wijk waar je woont.

 

 

 

Ontvang maandelijks de nieuwste gedichten en korte verhalen

Wij doen niet aan spam! Lees meer over ons privacybeleid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *