Nieuwjaarsduik

Gisteren stuitte ik onverwachts op het staartje van de Zwolse nieuwjaarsduik. De laatste dapperen renden in volle vaart het water in. En er net zo snel weer uit. Een jongetje met zwembroek aan en muts op, keerde wel heel snel om. Hoewel het zacht was, was het water blijkbaar toch behoorlijk frisjes. nieuwjaarsduik Zwolle Milligerplas

Ik doe het hen niet na. Mij te koud. Maar meer en meer mensen doen het wel. Dit jaar bereikte het aantal deelnemers een record, 36000 mensen doken in het water. In Scheveningen was de duik uitverkocht, er deden 10000 mensen mee.

Blijkbaar gaat het er niet zozeer om om het nieuwe jaar te vieren met een frisse duik. Het gaat om het “samen” doen. Je moet er zelfs een kaartje voor kopen. Op een mooie zomerse dag kunnen er in Scheveningen heel wat mensen het water in. Maar om op 1 januari om 12 uur het water in te mogen zijn er 10000 kaartjes beschikbaar. Ben je er niet op tijd bij, dan is het jammer maar helaas. Deel uitmaken van een gezamenlijke ervaring, zoiets moet het zijn.

Op Koninginnedag bezoeken ruim een half miljoen mensen Amsterdam. In de straten en in de grachten is er dan geen doorkomen aan. Is dat gezellig? Mij te druk, maar kennelijk denken al die mensen daar heel anders over.

Voor mij hoeft het niet zo, zo’n massaal samenzijn. De Zwolse nieuwjaarsduik was niet zo druk als die in Scheveningen. Ik vind dat lekker gemoedelijk. Misschien woon ik daarom ook wel in Zwolle. Ik laat de grote drukte graag aan me voorbij gaan. Saai? Misschien wel?

Hoe dan ook, ik wens je een geweldig 2012! Zijsporen blijft ook dit jaar observeren en schrijven over losse flodders. Ik lees je reactie graag!

 

 

 

Ontvang maandelijks de nieuwste gedichten en korte verhalen

Wij doen niet aan spam! Lees meer over ons privacybeleid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *