Stoppen met shoppen

De weekopdracht van deze week gaat over tips om minder afval te produceren. De tips gaan veel over hergebruik van verpakkingen en over waar je onverpakte spullen kunt kopen.

Ik denk eigenlijk dat je nog verder moet gaan. Recyclen is mooi, maar niet genoeg. Het begint bij minder kopen. Veel afval zien wij niet eens, dat wordt geproduceerd voordat onze spullen in de winkel liggen. Dit filmpje van The story of Stuff laat dat geweldig goed zien:

 

Stoppen met shoppen dus. Maar hoe doe je dat?

Eigenlijk is het heus niet zo moeilijk. Zo heb ik nog altijd een gewoon koffiezetapparaat. Ik heb nooit een Senseo (vieze koffie) gekocht en ook geen Nespresso. Behalve dat ik nu niet met de vraag zit waar ik mijn cupjes moet laten (Nespresso recyclet, maar de merkcupjes zijn schreeuwend duur, nepcupjes moeten bij het restafval), heb ik ook geen apparaat weggedaan.

O ja, en filterkoffie is ook weer in de mode. Geen wonder, is prima koffie. Ik vind mijn eigen bakkie nog altijd het lekkerst.

Als mijn koffiezetapparaat, dat overigens al 17 jaar meegaat, een keer kapot gaat, probeer ik eerst het repair café, waar je met hulp van vrijwilligers zelf je spullen kunt repareren. Voordeel: je leert iets, het is gezellig én je apparaat doet het weer. Lukt dat niet, dan is er de kringloopwinkel, die, als ze het apparaat niet meer aan de praat krijgen, de onderdelen nog wel ergens voor kunnen gebruiken.

Het is maar een voorbeeld. Maar zo kun je ook je oude spijkerbroek laten repareren (stoer!) en je tafeltje een nieuw verfje geven.

Ik ben benieuwd naar jouw tips. Wil je ze hieronder delen?

Ontvang maandelijks de nieuwste gedichten en korte verhalen

Wij doen niet aan spam! Lees meer over ons privacybeleid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *