Vertrouwen werkt beter

vertrouwen werkt beterGisteren maakte ik een prachtige wandeling in de buurt van Windesheim, een klein dorp bij Zwolle.

Er staan mooie huizen en bij een van die huizen zag ik dit bord. Geen bord met “verboden toegang” of “hier waakt de hond”, alleen maar “hier begint onze tuin”. Impliciet een verzoek om dat te respecteren.

Je moet wel een echte hork zijn als je dat niet doet. De meeste mensen zijn volgens mij geen horken. Ik denk dat zo’n bord net zo goed of zelfs beter werkt dan een bord met een verbod.

Vertrouwen werkt beter. Ooit was ik op vakantie op een Grieks eiland. De strandtent deed helemaal niet moeilijk als je niet gepast kon betalen en zij geen wisselgeld hadden. Dan betaalde je toch gewoon een volgende keer? Niemand haalde het in z’n hoofd om niet te betalen.

Zo zie je hier in de buurt ook vaak boeren die producten verkopen. Aan het eind van hun oprit staan dan bijvoorbeeld appels en als je geld achterlaat kun je ze meenemen. Dat gaat in goed vertrouwen.

Ik ken mensen die geloven dat je mensen niet kunt vertrouwen en dat dat niet goed kan gaan. Zelf denk ik dat de meeste mensen het graag goed willen doen. Dat juist als je mensen vertrouwen geeft, ze hun best zullen doen dat vertrouwen niet te beschamen.

Daarom denk ik dat de eigenaar van dit huis geen last heeft van ongewenste vreemdelingen op zijn erf.

Ontvang maandelijks de nieuwste gedichten en korte verhalen

Wij doen niet aan spam! Lees meer over ons privacybeleid

2 reacties op “Vertrouwen werkt beter

  1. Alleen jammer dat die 0,001% van de mensheid het verpest voor alle te vertrouwen mensen.
    Het leed [wantrouwen] is groter dan de schade geleden i.g.v.
    Je leeft veel gelukkiger als je er vanuit gaat dat mensen te vertrouwen zijn! en neemt die eenling die dat niet is voor lief.

    1. Je hebt gelijk, het is jammer als je je in het harnas hijst voor de kleine groep die dat vertrouwen niet aankan. Misschien naief? Wel gelukkiger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *