De les van de ganzen

Ganzen, haastige spoedMag ik je voorstellen aan de ganzen bij mij in de buurt? De ganzen zijn behoorlijk bekend. Dat komt omdat ze zich niets gelegen laten liggen aan fietsers, auto’s of voetgangers die er graag langs willen.

De weg is van hen. Zij bepalen het tempo. Komt er een auto aan? Jammer dan, als zij zin hebben om over te steken, moet die auto maar wachten. En soms zie je dan ineens een rij auto’s staan die wachten tot de ganzen zo goed zijn de weg te verlaten.

Het effect dat dat heeft is hilarisch. Sommige automobilisten zijn geërgerd, maar de meeste moeten hard lachen. Ik heb ook al vaak mensen gezien die de ganzen vastleggen met hun camera.

Ik vind het wel mooi eigenlijk dat je er soms even niet langs kunt. Het gaat niet zoals je had gepland. Je bent net even iets minder snel van A naar B dan je vooraf dacht. Zeg nou eens eerlijk, hoe erg is dat?

De ganzen houden ons bij de les. Hoe belangrijk is het om precies op tijd te zijn? En als het zo belangrijk is, waarom vertrekken we dan niet op tijd? Moet het altijd zo haastig? Of is het goed voor je als je eens moet wachten, als je een paar minuten niet nuttig besteedt? Is het goed om af en toe te ontspannen en de teugels te laten vieren?

Persoonlijk vind ik het heerlijk om niet altijd nuttig te zijn. Om niet iedere minuut optimaal in te plannen. Om eens niets te doen, om uit het raam te staren, om me te vervelen. Om even te lachen om een stel iets te assertieve ganzen…

 

Ontvang maandelijks de nieuwste gedichten en korte verhalen

Wij doen niet aan spam! Lees meer over ons privacybeleid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *