De modderman

Modderman, beeld veenarbeid ValthermondDit beeld, de “Modderman” kwam ik tegen op een fietstocht langs voormalige veengronden in de buurt van ons dorp. Het is gemaakt door Krien Clevis uit Steyl en stelt de veenarbeider voor die hier jarenlang zijn werk verrichtte.

De Modderman kijkt uit over de gronden waar hij vroeger werkte. Hij is gemaakt van veen en daarna in brons gegoten. Als je dichtbij komt zie je de structuur van het veen heel duidelijk.

Het beeld staat langs een weg waar weinig mensen komen. Het land eromheen ligt laag, een stuk lager dan een paar kilometer verderop waar de Hondsrug begint. Met het omlaag fietsen naar de veengronden verandert ook de sfeer. Het wordt leger, rauwer.

Mijn voorouders hadden beroepen als turfmaker en veenbaas. Zwaar werk. Het is net of je dat terugziet in het landschap. Ook de Modderman ziet er niet uit alsof hij een gemakkelijk leven heeft gehad.

Als ik even ga zitten op het bankje en uitkijk over de velden waar ook de Modderman heeft gewerkt, voel ik me verbonden met mijn voorouders. Met het zware werk dat ze gedaan hebben. Dan voel ik me dankbaar als ik bedenk hoe goed ik het nu zelf heb.

Ontvang maandelijks de nieuwste gedichten en korte verhalen

Wij doen niet aan spam! Lees meer over ons privacybeleid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *