Niet moeilijk doen als het makkelijk kan

niet moeilijk doen als het makkelijk kanNiet moeilijk doen als het makkelijk kan. Zoiets moet deze orgelman in een winkelstraat in Emmen hebben gedacht. Hij ziet eruit als een ouderwetse orgelman met zijn draaiorgel. Maar als je goed kijkt zie je dat de man niet zelf draait. Dat wordt voor hem gedaan door een generator.

Je zou kunnen zeggen dat het hetzelfde is. Of hij nu zelf draait aan zijn draaiwiel, of dat dat elektrisch gebeurt, wat maakt dat nou uit? De muziek is hetzelfde, het orgel ziet er hetzelfde uit.

Maar het is niet hetzelfde. Ik vind een draaiorgel in een winkelstraat gezellig. Maar om de muziek gaat het niet.  Ik zou er nooit een cd van kopen. Het is voor mij wel degelijk belangrijk dat een draaiorgel ook met de hand wordt bediend, dat de orgelman ook echt drááit.

Het viel me op het eerste gezicht niet eens op. Maar nu ik weet dat het orgel elektrisch wordt bediend, ervaar ik het als nep. En op de een of andere manier is het belangrijk dat het echt is.

Een écht draaiorgel, dat vind ik gezellig. Een nep draaiorgel, dat mag van mij wel thuisblijven.

Ontvang maandelijks de nieuwste gedichten en korte verhalen

Wij doen niet aan spam! Lees meer over ons privacybeleid

3 reacties op “Niet moeilijk doen als het makkelijk kan

    1. Nou, ik niet, maar een orgelman… Overigens las ik afgelopen weekend in Volkskrant Magazine over nostalgisten die hun was wél met de hand doen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *