Dit uitzicht wordt u aangeboden door…

Dit uitzicht wordt u aangeboden door, bordje Poolshoogte OdoornGisteren beklom ik de uitkijktoren Poolshoogte in de buurt van Odoorn. Onderaan de uitkijktoren kwam ik dit bordje tegen.

Ik neem aan dat genoemde bedrijven de uitkijktoren gebouwd hebben. Dat waardeer ik, het is een mooi bouwwerk. Maar…

Het is niet altijd zo geweest dat mensen overal een prijs opplakten. Een prijs was belangrijk als het ging om handel, om de markt. In bijvoorbeeld land en arbeid werd niet gehandeld.

Dat is veranderd. Land is in eigendom en kan gekocht en verkocht worden. En het woord arbeidsmarkt geeft al aan dat dat ook met arbeid zo gegaan is. Filosofen noemen dat verdinglijken, een ding maken van iets wat nooit een ding was, zodat je het kunt vastpakken en in dit geval ook verhandelen.

Alles is economie. En het lijkt wel alsof het alleen nog maar daarover gaat. Je ziet dat heel goed op het journaal. We worden steeds ouder. Kunnen we dat wel betalen? Het is vandaag een schrikkeldag. Kost ons dat nu geld of levert het ook geld op?

Valt daar niets anders over te zeggen? Het is toch fijn dat we steeds ouder worden? Als dat ook nog een beetje gezond kan, lijkt me dat prima. En een extra dag in een jaar (zouden we er geen datum op plakken, dan zouden we geen verschil met andere dagen merken), dat kan toch ook gewoon leuk zijn?

uitkijktoren Poolshoogte OdoornDe bedrijven die de uitkijktoren gebouwd hebben, willen dat natuurlijk graag laten weten. Hun naam vermeld op een plaquette, dat is toch niet zo erg?

Misschien niet, maar ik hoop toch niet dat de dag ooit komt dat er een prijs wordt geplakt op uitzicht. Het is nu nog gratis. Laat dat alstjeblieft zo blijven!

Ontvang maandelijks de nieuwste gedichten en korte verhalen

Wij doen niet aan spam! Lees meer over ons privacybeleid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *