Statistiek en leugens

statistiek en leugensEr zijn drie soorten leugens: leugens, grove leugens, en statistieken. Je kent de uitspraak vast wel. Hij komt van Benjamin Disraeli, een Britse politicus uit de 19e eeuw.

Een uitspraak die wel heel erg van toepassing lijkt op de foto van vandaag. Ik zag deze poster in een boekenwinkel. De uitspraak dat Overijssel de minst bevooroordeelde provincie van Nederland zou zijn, heeft betrekking op een onderzoek naar het denken over man/vrouw-verschillen in Nederland.

Klinkt natuurlijk leuk. Altijd goed te horen dat je in de minst bevooroordeelde provincie van Nederland woont. Maar…

Naast Overijssel kleurt Drenthe gevaarlijk rood. En dat betekent dat dat de méést bevooroordeelde provincie van Nederland zou zijn. Vreemd, ik ben geboren op de grens tussen beide provincies en heb nooit gemerkt dat er zo’n groot verschil was tussen de mensen die aan weerszijden van de “grens” wonen.

Mijn grote held Daniël Lohues zingt in zijn lied “Ten Oosten van de Iessel”  over dat wat de mensen die oostzijds van de rivier wonen, bindt. Maar op het gebied van het denken over man/vrouw-verhoudingen zouden we geheel verschillend zijn?

Ik vind het raar. En geloof het ook niet. Denk dat het typisch een geval is van liegende, of in elk geval misleidende, statistieken.

 

Ontvang maandelijks de nieuwste gedichten en korte verhalen

Wij doen niet aan spam! Lees meer over ons privacybeleid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *